Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як уникнути харчових отруєнь влітку

Новина
06.06.2024

Як уникнути харчових отруєнь влітку

Влітку кількість харчових отруєнь збільшується більш ніж на 40%. Через порушення умов зберігання та приготування продукти швидко псуються та стають причиною кишкових розладів.

Нудота, блювання, діарея - це основні ознаки харчового отруєння, гострого захворювання, що виникає внаслідок вживання недоброякісних чи отруйних продуктів.

Як не поповнити ряди тих нещасних, які влітку не відпочивають, а страждають? Як не стати жертвою отруєння?

Харчові отруєння краще попередити, ніж боротися з їх наслідками. Застосування профілактичних заходів на всіх етапах, від купівлі харчових продуктів до вживання їжі, значно скоротять можливість отримати харчове отруєння.

Для попередження харчових отруєнь та кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:

Чистота – запорука здоров'я та ворог отруєнь

Пам'ятайте про елементарні правила гігієни, про які говорять з дитинства – миття рук з милом перед їжею, після відвідин туалету, повернень з прогулянки тощо. Мийте руки перед, під час та після приготування їжі.

Забезпечте чистоту посуду та робочих поверхонь, які використовуються для приготування їжі. Оптимальний та безпечний засіб для миття – гарячий мильний розчин. Ніколи не кладіть готові м'ясні страви в той самий посуд, де вони лежали сирими, якщо попередньо не вимили його.

Вчасно змінюйте губки, якими ви користуєтесь для миття посуду. Пам'ятайте: миючі губки можуть бути джерелом та накопичувачем бактерій.

Частіше періть та просушуйте ваші кухонні рушники та мочалки. Одноразові кухонні рушники корисніші, ніж тканинні.

Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням.

Правильно вибирайте продукти

Не купуйте харчові продукти у місцях несанкціонованої торгівлі у невідомих осіб. Особливо це стосується харчових продуктів, що швидко псуються: молока, сиру, сметани; будь-яких харчових продуктів домашнього виготовлення.

При придбанні харчових продуктів, що швидко псуються (молочні та ковбасні вироби, готові салати, кондитерські вироби з кремом) та продуктів дитячого харчування звертайте увагу на терміни придатності харчових продуктів та умови їх зберігання.

Не купуйте і не вживайте овочі та фрукти  з ознаками псування.

Не купуйте консерви з порушенням герметичності банок, із іржею, деформовані, без етикетки.

Не купуйте харчові продукти з порушенням цілісності упаковки та без маркувальних етикеток (ярликів).

 

Правильно зберігайте продукти

Зберігайте в холодильнику продукти, що швидко псуються.

Перевіряйте температуру в холодильній та морозильній камерах холодильника.

Не заморожуйте м'ясо та рибу повторно (після розморожування).

Розмежуйте зберігання у холодильнику сирих продуктів і напівфабрикатів та готової до вживання продукції.

Ретельно контролюйте термін придатності продуктів харчування перед придбанням, приготуванням та вживанням.

Не ризикуйте у їжі

Дотримуйтесь теплового режиму обробки харчових продуктів. Особливо ретельно проварюйте (просмажуйте) субпродукти, м'ясо, птицю. Не їжте сирі яйця.

Не вживайте харчові продукти, зовнішній вигляд чи запах яких викликає у вас найменші сумніви щодо їх придатності.

Готуйте салати, вироби з м'яса та риби, холодець, заливне в домашніх умовах у невеликих кількостях, щоб не зберігати залишки страв більше доби. Якщо готову їжу купуєте в магазині – зверніть увагу на дату та час виготовлення, умови зберігання та термін її реалізації.

Не зберігайте продукти, що швидко псуються, і готові салати при кімнатній температурі більше 2-х годин, оскільки це може призвести до накопичення бактерій і токсинів.

Не їжте домашні консерви, якщо кришка здута або пошкоджена.

Використовуйте для пиття кип'ячену або бутильовану воду.

Не змішуйте свіжоприготовлену їжу із залишками від попереднього дня. Якщо готова їжа залишилася на інший день, обов'язково перед вживанням необхідно піддати її термічній обробці (прокип'ятити, просмажити).

Зберігайте харчові продукти у місцях, захищених від комах, гризунів та інших тварин.

При перших ознаках харчового отруєння негайно звертайтеся до лікаря. Чим раніше будуть вжиті заходи при харчовому отруєнні, тим менша шкода буде завдана організму.

 

Будьте здорові! Бережіть себе!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше