Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ВООЗ ЗАКЛИКАЄ ТЕРМІНОВО СКОРОТИТИ СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ

Новина
19.12.2023

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що необхідно терміново вжити обмежувальних заходів щодо електронних сигарет з метою захисту дітей та некурців і мінімізувати згубний вплив на здоров'я населення.

Як йдеться в заяві ВООЗ, електронні сигарети, що використовуються споживачами, не довели свою здатність ефективно стимулювати відмову від тютюну серед населення. Одночасно з'являються тривожні дані про негативні наслідки їхнього вживання для здоров'я.     

Фахівці наголошують, що електронні сигарети дозволені до вільного продажу та агресивно просуваються серед молоді.  У всіх регіонах ВООЗ електронні сигарети популярніші серед дітей віком 13–15 років, ніж серед дорослих.  

 У заяві ВООЗ зазначається, що електронні сигарети з нікотином викликають сильну залежність та шкодять здоров'ю. Їхні довгострокові наслідки для здоров'я вивчені не до кінця, проте встановлено, що вони виділяють токсичні речовини, зокрема, такі, що можуть спричиняти рак і підвищувати ризик серцево-судинних та легеневих захворювань (токсичні речовини, органічні сполуки електронних сигарет – дуже дрібнодисперсні і проникають глибше в тканини легень).  Куріння електронних сигарет у молодих людей може негативно впливати на розвиток мозку та викликати проблеми з навчанням. У вагітних електронні сигарети можуть негативно вплинути на розвиток плода. 

У Всесвітній організації охорони здоров’я наголошують на тому, що необхідні термінові заходи для запобігання розповсюдженню електронних сигарет та боротьби з нікотиновою залежністю поряд із комплексним підходом до боротьби проти тютюну.

 ВООЗ стурбована тим, що тютюнові компанії фінансують збирання та розповсюдження псевдонаукових доказів нібито меншої шкоди від таких виробів, одночасно просуваючи їх серед дітей та некурців і продовжуючи продавати сигарети у мільярдних кількостях.

Пам’ятайте, що відмова від куріння є найкращим способом захистити не тільки себе, але і членів сім’ї, колег, друзів від ризиків для здоров’я, які пов’язані з вдиханням вторинного тютюнового диму.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше