Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Туристичні магніти Старосалтівської громади

Новина
26.05.2021

         25.05.2021 року на ХI сесію Старосалтівської селищної ради VIII скликання завітав Ростислав Касьяненко, український журналіст та медіаменеджер, засновник та виконавчий директор Міжнародних премій «Золотий PROпелер» (2002-2008) та PROpeller Digital (2009-2014), голова Оргкомітету YALTA Digital Forum (2011-2013), член Експертної Ради і Журі низки фестивалів та премій маркетингових сервісів, шеф-редактор мультирегіональної медіагрупи "Дозори" (2006 - дотепер), голова ГС «Сільська Варта»,  та перед початком сесії повідомив присутніх про те що  у грудні 2020 року вже новим складом Старосалтівської селищної ради було затверджено «Програму розвитку туризму на території Старосалтівської ОТГ на 2021-2023 роки». Абсолютно достойний документ, яким наголошується, зокрема, наступне. Основними  завданнями Програми є: а) забезпечення сталого розвитку туристичної галузі у громаді; б) підвищення рівня життя її мешканців та створення додаткових робочих місць; в) популяризація історії та культури краю. Втім, останній пункт програмою не деталізовано.

         Проте загальновідомо, що Салтів— як Верхній, так і Старий (зокрема, Нетайлівський археологічний комплекс) є прабатьківщиною салтово-маяцької культури (датується приблизно 700—1000 роками н. е.). Це — археологічна культура залізної доби, що виникла у народів Хозарського каганату переважно в лісостепу й степу Надозів'я, Подоння, Волго-Донського межиріччя, у Передкавказзі під час їхпереходу від кочового способу життя до осілого. Назву має від могильника,відкритого в 1900 році поблизу села Верхній Салтів, де виявлено також залишки великого(понад 120 га) міста VIII-X сторіччя з кам'яною цитаделлю і посадом. У широкому сенсі Салтівську культуру прийнято визначати як «державну культуру Хозарського каганату». Остаточне оформлення концепція отримала в роботах С. А. Плетньової, ставши загальноприйнятою та широко використовується у світовій науковій літературі.

         Таким чином, Салтівська культура не є фішкою Верхнього та Старого Салтова, чи навіть Харкова, якому належить найбільший мікрорайон в Україні (близько 700 тис. мешканців), названий на честь Салтівського напрямку Салтівкою. Це є регіональний бренд Слобожанщини, що міг би, при докладанні певних державницьких зусиль, стати національним, — вважає  голова ГС «Сільська Варта» Ростислав Касьяненко.

         За його словами, абсолютно зрозуміло, що археологічний напрямок, зокрема салтівська культура мала би знайти своє відображення як у Стратегії, так і в програмі розвитку туризму в Старосалтівській ОТГ.

         «Зокрема, як і обговорювалося на сесії у вересні 2020 року, доцільно поставити питання про створення на території громади Музею Салтівської культури, який би став одним із головних туристичних якорів Старосалтівської ОТГ, — каже Р.Касьяненко. — Саме з цією пропозицією громадська спілка «Сільська Варта» разом з групою однодумців сьогодні звернулася до депутатського корпусу, який підтримав таку ідею. До речі, питання щодо приміщення музею (яке вже обговорювалося у вересні 2020 року) можна вирішити просто: виділення для цього будівлі старої школи.

         «Другий напрямок, а точніше, інший туристичний магніт, якій мав би притягувати гостей до Старого Салтова — постать козацького отамана Кіндрата Булавіна, батько якого служив  рейтаром у Салтівській фортеці. Як вдалося встановити харківському досліднику Андрію Парамонову, лідер козацького повстання проти Московського царя Кіндрат Булавін народився саме у Салтові (це – доведений факт). Масштаби цієї особистості, у сучасній історіографії не поступаються Степану Разіну або Ємельяну Пугачову. Проведення конкурсу на виготовлення ескізу пам'ятника відомому отаману вже у цьому році може були також  одним із напрямків, який потрібно долучити до Стратегії і Програми розвитку туризму у Старосалтівській громаді», — резюмував голова ГС «Сільська Варта» Ростислав Касьяненко. 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше