Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Туберкульоз. Щоб боротися – треба знати!

Новина
24.03.2024
Туберкульоз. Щоб боротися – треба знати!
Символ боротьби з туберкульозом – біла ромашка
Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться Всесвітній день боротьби з туберкульозом. В Україні цей день визначено також як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.
У той час, коли загальні показники захворюваності на туберкульоз у всьому світі поступово знижуються, у деяких країнах вони продовжують рости. Наша країна – одна зі світових країн-лідерів за рівнем захворюваності на туберкульоз, зокрема з множинною лікарською стійкістю, яка не піддається лікуванню деякими найбільш ефективними протитуберкульозними препаратами. У 2023 році, у порівняні з 2022, кількість хворих на туберкульоз у Харківській області зросла більш ніж у півтора раза, у Харкові – майже вдвічі.
Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією (лат. Mycobacterium tuberculosis). Туберкульоз вражає переважно легені, але можливе також ураження всіх інших органів людини. Це інфекційне захворювання, яке можна підхопити під час чхання, кашлю, співу або розмови з хворим. Саме тоді інфекційні частинки з нижніх дихальних шляхів потрапляють у повітря. Туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов’язково в результаті прямого контакту з хворим.
Кожна людина, яка хворіє на туберкульоз, заражає 20-30 осіб зі свого оточення за рік. На туберкульоз хворіють люди різного віку і статі. Збудник хвороби не розрізняє соціального статусу, і з однаковою силою уражає бідних і заможних. Збуднику туберкульозу притаманна висока стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища, у висохлому мокротинні та на різних предметах він може зберігати життєздатність до восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутового шляху передачі через посуд, білизну, предмети спільного користування. Оскільки на туберкульоз хворіють і тварини, можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, непроварених м’яса, яєць, при догляді за хворими тваринами.
Зростання кількості хворих тісно пов’язують з війною. Війна, стрес, міграційні процеси, перебування в підвалах та сирих приміщеннях, тривалий час перебування в метро великої кількості людей (якщо брати Харків). Це все впливає на зниження імунітету в людини. У регіонах, охоплених активними бойовими діями, люди страждають від дефіциту харчових продуктів, хронічного стресу, не мають доступу до базових медичних послуг. Значна кількість пацієнтів з туберкульозом не має змоги продовжити лікування через труднощі у відвідуванні лікувального закладу, зміну місця перебування або обмеженнями в роботі протитуберкульозної служби. Перерва лікування в цих пацієнтів призвела до прогресування захворювання і відновлення їхньої контагіозності (заразності). Усі ці умови, в яких перебували наші громадяни, на жаль, призвели до підвищення показників туберкульозу.
Фактична поширеність туберкульозу в Україні вже зараз перевищує 0,5% населення України, та, як демонструють дані епідеміологічного спостереження після І і ІІ світових війн, зростатиме в найближчі роки.
Як можна запобігти туберкульозу?
Єдиного способу захисту немає. Офіційні поради стосуються заходів гігієни в приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитись вологе прибирання та якісна вентиляція.
Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу – тривалої трохи підвищеної температури (37 0С), кашлю і нічної пітливості. Також варто здати аналіз у разі тісного контакту із хворими.
Вакцинація є недосконалою, проте захищає дітей і допомагає дорослим протистояти інфекції. Профілактика ВІЛ та вчасне виявлення цього вірусу суттєво підвищують шанс не захворіти на туберкульоз.
Якість харчування також може впливати на здатність організму протистояти туберкульозу. Брак вітамінів А і D суттєво підвищує розвиток хвороби.
Більшість населення України досі не усвідомлює ризиків інфікування.Тому найважливішим інструментом протидії поширенню туберкульозу в воєнний час залишається інформаційна робота.
Туберкульоз виліковний, головне – вчасно виявити захворювання, звернутися до сімейного лікаря та дотримуватися процедури лікування.
В Україні туберкульоз лікують за сучасними стандартами медичної допомоги, що засновані на доказах та відповідають рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. Пацієнтам доступні спеціальні протитуберкульозні препарати. Лікування може бути амбулаторним і стаціонарним, переривати розпочате лікування в жодному випадку не можна. Препарати для лікування цієї хвороби в Україні безкоштовні. Лікування буде швидшим і легшим, якщо вчасно розпочати й регулярно приймати призначені медикаменти, а також дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.
Дбайте про своє здоров’я, здоров’я рідних, близьких та оточуючих вас людей, будьте уважними й обережними!
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше