Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Термінове сигналізаційне повідомлення про появу і розвиток головних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур у господарствах Харківській області

Новина
03.06.2024

Термінове сигналізаційне повідомлення про появу і розвиток головних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур у господарствах Харківській області від 30 травня 2024 року

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що  за даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки в посівах озимих та ярих зернових культур триває яйцекладка клопа шкідливої черепашки за чисельності 0,2-1 яйцекладок на кв.м.

Цей шкідник, щорічно завдає суттєвих кількісних та якісних втрат урожаю. Пошкодження в фази «цвітіння» - «воскова стиглість», котрі зазвичай завдають личинки, можуть викликати часткову білоколосість та усихання зерна. Пошкодження після фази «воскова стиглість», коли зерно набуває твердої консистенції, призводить до погіршення хлібопекарських показників, зниження схожості та вміста клейковини.

Обробки ефективні по личинках молодших віків (першого і другого).

При перевищенні економічного порогу шкідливості (двох і більше личинок клопа шкідливої черепашки на кв.м  у  посівах  сильних   і  цінних  сортів  пшениці, на решті посівів – 4 - 6,  в насіннєвих посівах ячменю – 8 - 10 личинок) проводять термінові заходи з хімічного захисту посівів   дотримуючись регламентів застосування пестицидів та техніки безпеки.

Зростає заселеність озимих зернових колосових культур пшеничним трипсом, злаковими попелицями та п’явицями.

Також у посівах озимої пшениці триває поширення і розвиток хвороб, а саме: борошнистої роси та септоріозу. В подальшому опади та помірні температури можуть сприяти поширенню та шкодочинності вище зазначених та інших хвороб.

Сільгосптоваровиробникам рекомендується взяти під постійний контроль фітосанітарний стан посівів озимих та  ярих зернових культур  і за перевищення економічного  порогу   шкідливості   шкідників і хвороб вжити  заходів щодо проведення своєчасних хімічних обробок дозволеними до використання інсектицидами та фунгіцидами, дотримуючись регламентів їх застосування та забезпеченням збереження корисної ентомофауни і медоносних бджіл.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше