Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Список сортів рослин, які занесені в Реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні та рекомендуються до вирощування в господарствах Харківської області в 2023 – 2024 роках

Новина
07.09.2023

Список сортів рослин,

які занесені в Реєстр сортів рослин, придатних до поширення

в Україні та рекомендуються до вирощування

в господарствах Харківської області

в 2023 – 2024  роках

 

Рекомендації підготували:

Український інститут експертизи сортів рослин С.Мельник

Департамент агропромислового розвитку А. Дорожко, О. Федишина

Харківська філія Українського інституту експертизи сортів рослин В.Болотов, О.Ісаєнко

 

Основним завданням роботи системи державного сортовипробування є формування національних сортових ресурсів для забезпечення отримання сільськогосподарськими товаровиробниками високих врожаїв за рахунок використання нових сортів.

Згідно Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» ст. 38 «Права на поширення сорту в Україні». Сорти, не внесені до Реєстру сортів, забороняється поширювати в Україні.

Добір сортів для включення до Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, відбувається на підставі трирічних досліджень з кваліфікаційної експертизи на придатність до поширення (під час якої ведеться оцінка сорту на показники урожайності, якості рослинницької продукції, стійкості до несприятливих погодних умов, ураженню хворобами, шкідниками, придатності до прийнятих технологій вирощування та інших господарсько-біологічних показників) та експертизи на визначення відмінності, однорідності та стабільності нових сортів у відповідності з Методиками державного випробування сортів.

Діяльність Харківської філії Українського інституту експертизи сортів рослин  в 2023 році була спрямована на виконання програм з Державних кваліфікаційних експертиз та формуванню регіонального Списку рекомендованих сортів.

В 2023 році кваліфікаційну експертизу на придатність до поширення  в умовах області проводили по таким культурам: озима пшениця – 136 сорти, озимий ячмінь – 24 сортів, а всього експертиза проводилась по 8  культурам  161  сортам.

Підставою для формування «Списку сортів рослин, які занесені в Реєстр сортів рослин, придатних до поширення в Україні та рекомендуються до вирощування в господарствах Харківської області в 2023р.» є:

по-перше це занесення сорту до Державного реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні,

по-друге - позитивні результати під час кваліфікаційної експертизи в зонах Степу, Лісостепу України та закладах експертизи області щодо рівня його урожайності, цінних господарсько-біологічних ознак і властивостей, а також адаптивністю до умов Харківської області.

Повну інформацію по приведеним сортам та гібридам, а також і іншим можна отримати в Харківській філії Українського інституту експертизи сортів рослин за адресою: м. Харків, проспект Героїв Харкова, 142. Телефон (057) 341-62-12, директор Болотов Володимир Юрійович, телефон  (066) 210-21-25, заступник директора Ісаєнко Олександр Олексійович, телефон (096) 827-05-38.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше