Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЖІНОЧЕ ЗДОРОВ’Я?

Новина
24.05.2024

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ЖІНОЧЕ ЗДОРОВ’Я?

Здоров’я жінки охоплює чимало важливих аспектів: це і репродуктивне здоров’я, і якість життя під час вагітності, і профілактика та лікування багатьох захворювань, включно з онкологічними. У цьому питанні значущим є доступ до якісної медичної допомоги, а також до інформації про здоров’я, спрямованої на забезпечення повноцінного життя жінок усіх вікових груп.

Тому наш допис присвячений розгляду наступних питань: 

  • Чому так важливо налагодити ефективну комунікацію з лікарем? 
  • Чи можна попередити або знизити ризик розвитку захворювань? 
  • Які регулярні обстеження тобі потрібно проходити?

Ефективна комунікація з лікарем передбачає детальний розбір твоїх скарг, симптомів та історії хвороби. Необхідне прийняття правильного рішення стосовно діагностики та лікування, рекомендації щодо профілактики. Розуміння лікарських призначень сприяє твоєму залученню до процесу лікування. Запитуй лікаря про деталі, обговорюй можливі побічні ефекти та альтернативні методи лікування.

А тепер детальніше про важливість значення стану молочних залоз та внутрішніх статевих органів для тебе, як для жінки. Статистичні дані вказують: рак молочної залози (РМЗ) та рак шийки матки (РШМ) – найпоширеніші онкологічні захворювання серед жінок. В Україні станом на 2022 рік було зареєстровано понад 12 тис нових випадків РМЗ та 3 тис – РШМ. Чим же небезпечні ці захворювання?

У випадку РМЗ відбувається неконтрольований ріст аномальних клітин молочної залози та утворення пухлини. Якщо цей процес своєчасно не діагностувати та не розпочати відповідне лікування, ракові клітини з током крові та лімфи поширюються за межі молочної залози – це призводить до негативних наслідків. Раннє виявлення РМЗ сприяє ефективному лікуванню та успішному прогнозу на одужання. Для цього потрібно регулярно проходити:

- клінічне обстеження молочних залоз (МЗ)

- ультразвукове дослідження МЗ

- мамографію – скринінг на рак молочної залози, враховуючи вік і фактори ризику.

РШМ характеризується повільним розвитком. Спочатку утворюється дисплазія шийки матки, яка згодом перетворюються на рак. Основна причина РШМ – вірус папіломи людини (ВПЛ), що передається статевим шляхом. Зазвичай імунна система людини «нейтралізує» цей вірус, але за деяких обставин вірус виживає і знаходиться в організмі роками. Ти можеш зменшити ризик розвитку РШМ зробивши:

- щеплення проти ВПЛ

- огляд органів малого тазу

- тест на вірус папіломи людини

- ПАП-тест – цитологічний скринінг РШМ.

Ще раз наголошуємо: РМЗ та РШМ можна виявити ще на ранній стадії. Детальніше про обстеження, які тобі потрібно проходити, їх частоту та кількість проінформує лікар.

Окрім своєчасного виявлення захворювань, важливо запобігати їх виникненню. У цьому допоможуть здорові звички –  вони мають займати важливе місце в повсякденному хаосі при насиченому графіку роботи і побутових справах.

Пам’ятай, що піклування про своє здоров’я важливе як для тебе, так і твоїх рідних та близьких. Тому, заплануй з лікарем обстеження вже зараз – своєчасне виявлення захворювань збільшує шанси на успішне лікування та повноцінне здорове життя.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше