Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Повідомлення про появу і розвиток головних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур

Новина
04.06.2024

Термінове сигналізаційне повідомлення про появу і розвиток головних шкідників і хвороб сільськогосподарських культур у господарствах Харківській області від 3 червня 2024 року

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що  за даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки  та контролю в рослинництві  впродовж останнього тижня у посівах сільськогосподарських культур відмічається літ метеликів та відкладання  яєць підгризаючими (озимою, окличною) та листогризучими (бавовниковою, капустяною) совками. Підгризаючі совки відкладають яйця переважно на рослинних рештках, поверхні грунту та низькорослих бур’янах (березка польова); листогризучі  - лише на рослинах. Гусениці листогризучих совок живуть на рослинах, об’їдаючи листя, молоді стебла і пагони, бутони і суцвіття. А гусениці підгризаючих совок мешкають у поверхневому шарі грунту і живляться, підгризаючи підземні частини рослини або стебла на рівні поверхні грунту.

В найближчі 7 - 14 днів очікується початок відродження та живлення їх гусениць.

При використанні інсектицидів важливо провести винищувальні заходи по гусеницях молодших віків. Економічний поріг шкідливості по підгризаючих совках у посівах цукрових буряків  1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур - 3-8 екз. на кв.м; проти гусениць листогризучих совок посіви кукурудзи та соняшнику обробляють за наявності 6-8% заселених  рослин.

Сільгосптоваровиробникам рекомендується  взяти під постійний контроль фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур та вжити  заходи щодо проведення своєчасних хімічних обробок дозволеними до використання інсектицидами, дотримуючись регламентів їх застосування та забезпеченням збереження корисної ентомофауни і медоносних бджіл.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше