Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Особливості нарахування та виплати пільг та житлових субсидій окремим категоріям громадян

Новина
28.05.2024

Особливості нарахування та виплати пільг та житлових
субсидій окремим категоріям громадян

    Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 08.05.2024 № 521 «Деякі питання надання, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива з урахуванням енергетичної кризи, що склалася в м. Харкові та населених пунктах Харківській області», якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 № 215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”(далі - постанова №215), до постанови від 19 квітня 2022 р. № 462 “Деякі питання надання пільг та житлових субсидій в умовах воєнного стану”(далі - постанова №462).

    Прийняті зміни до чинного законодавства щодо особливостей нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану в Україні стосуються певних категорій населення, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій, де структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не мали можливості здійснювати свої повноваження, та яким пільги і житлові субсидії виплачувались згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 №215 „Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану”.

    У зв’язку із припиненням з червня 2024 року виплат та нарахування пільг і житлових субсидій, які надавалися згідно із постановою № 215 громадянам, які були:

  • отримувачами житлової субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії російської федерації 24 лютого 2022,
  • проживали/проживають на тимчасово окупованій території чи в зоні бойових дій,
  • з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги,

    необхідно до 1 липня 2024 року звернутися до уповноваженого територіального органу Пенсійного Фонду в установленому порядку та подати заяву та/або інші документи, необхідні для встановлення права/продовження виплати пільг та житлових субсидій, у паперовій або електронній формі.

    У разі своєчасного звернення одержувача пільг/житлових субсидій нарахування та виплата державної допомоги поновлюється відповідно до законодавства, що регламентує порядок її надання.

    У разі отриманням від відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги повідомлення щодо відсутності будь- якого доступного зв’язку з одержувачем пільг/житлових субсидій, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду України вживає заходи стосовно інформування таких осіб про припинення з 1 червня 2024 р. нарахування і виплати пільг і житлових субсидій згідно із постановою №215 та надає інструкцію про порядок та термін їх поновлення відповідно до законодавства.

    Постановою визначено, що сума надміру перерахованих (виплачених) коштів житлової субсидії/пільги, що надавалися відповідно до по станов №215, № 462, до їх повного повернення утримується уповноваженим органом під час виплати щомісячних сум субсидій та пільг шляхом їх зменшення не більш як на 20 відсотків у порядку їх надання відповідно законодавства.

    Також, у разі виявлення за результатами проведеної Мінфіном верифікації факту відсутності права на отримання надалі житлової субсидії/ пільги одержувачем, що надавалася відповідно до постанов № 215, №462, за наявності факту надміру виплачених коштів територіальний орган Пенсійного фонду України інформує особу у встановленому порядку на час дії правового режиму воєнного стану в Україні про необхідність повернення суми надміру виплачених коштів, згідно із чинним законодавством, а також порядку о скарження прийнятого рішення про стягнення.

    Постановою установлено, що донарахування житлових субсидій/пільг, не виплачених протягом лютого 2022 — червня 2024 згідно з постановами №215, № 462, проводиться територіальними органами Пенсійного фонду України за зверненням одержувача житлової субсидії та пільги.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше