Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Лептоспіроз та його профілактика

Новина
07.10.2024

Лептоспіроз та його профілактика

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання, спільне для людини та тварин. Збудником лептоспірозу є бактерії лептоспіри, які присутні в організмі багатьох видів диких та домашніх тварин. Основним джерелом інфекції в природі є мишоподібні гризуни (щури, миші), від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник із сечею виділяється в зовнішнє середовище.

Зараження відбувається при споживанні контамінованої (зараженої) лептоспірами води та харчових продуктів, при купанні, рибальстві, особливо літньому, під час польових робіт при попаданні забрудненої води та ґрунту на шкіру,  під час догляду за хворими тваринами. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Щоб запобігти захворювання на лептоспіроз, необхідно дотримуватись наступних правил:

  • уникайте потенційно заражених водойм, особливо зі стоячою водою, та риболовлі в них;
  • продукти харчування зберігайте в недоступній для дрібних ссавців тарі;
  • не вживайте в їжу продукти, які пошкоджені гризунами;
  • проводьте регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;
  • у жодному разі не використовуйте воду з відкритих водойм для пиття і приготування їжі, для миття овочів, фруктів;
  • при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуйтесь правил особистої гігієни, зокрема використовуйте гумові чоботи, рукавички.

Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше