Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Ботулізм: рекомендації, щодо уникнення захворювання

Новина
10.06.2024

Ботулізм: рекомендації, щодо уникнення захворювання

    Ботулізм– це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

    Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх продуктів, які виготовлялися з порушенням основних правил приготування та зберігання - копчених, в'ялених, м'ясних та рибних виробів, а також консервації (м’яса, риби, овочів та грибів).

    Наголошуємо! Хворобу легше попередити, ніж лікувати, тому для уникнення захворювання на ботулізм радимо суворо дотримуватися основних гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

- для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

-домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;

- швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту.

    Також нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах без лабораторного контролю, адже продукти куплені в місцях стихійної торгівлі можуть бути небезпечними для вашого здоров’я!

    Якщо ви робите закупи у інтернет-магазинах або на платформах спільного доступу - переконайтесь в наявності обов’язкової інформації про харчовий продукт, відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також про продавця, відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію», зокрема:

  • повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця;
  • місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
  • ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний податковий орган і має відмітку в паспорті.

   Будьте обачні, бережіть своє здоров'я і здоров'я своїх близьких! Прислухайтесь до вищевказаних порад!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше