Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Утримання територій – обов’язок органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та громадян

Оголошення
10.04.2024

Чугуївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що втратив чинність Закон України «Про відходи» від 05.03.1998 №187/98 та набрав чинності Закон України «Про управління відходами» від 20.06.2022 №2320-IX. Цей Закон визначає  організаційні, правові, економічні засади діяльності щодо запобігання утворенню, зменшення обсягів утворення відходів, зниження негативних наслідків від діяльності з управління відходами, сприяння підготовці відходів до повторного використання, рециклінгу і відновленню з метою запобігання їх негативного впливу на здоров’я людей та навколишнє природне середовище.

Відповідно до Закону України «Про відходи», забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, у тому числі побутових, на території міст, населених пунктів та в інших місцях, що може створювати небезпеку для здоров’я людей та навколишнього середовища.

Викидання сміття в місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ «Про відходи» зазначено, що «особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що прямо чи опосередковано може вплинути на здоров’я людини або може призвести до забруднення навколишнього середовища та економічних збитків».

Зазвичай, особи, що викидають відходи на несанкціоновані сміттєзвалища, невідомі. У такому разі відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Крім того, до повноважень місцевих державних адміністрацій також належить забезпечення ліквідації несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів, у разі, якщо вони знаходяться за межами населеного пункту.

Власники або користувачі земельних ділянок, на яких виявлено безхазяйні відходи, зобов’язані терміново повідомити про це місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Такі відходи повинні братися на облік.

Підставами для визначення відходів безхазяйними та їх обліку можуть бути:

- результати інспекційних перевірок територіальних підрозділів Держпродспоживслужби України та Державної екологічної інспекції України;

- повідомлення власників або користувачів земельних ділянок, на яких виявлено безхазяйні відходи;

- звернення (повідомлення) громадян, підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації.

Відповідно до п. 2 ст. 29 Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 №2573, утримання територій населених пунктів повинно відповідати вимогам державних медико-санітарних правил. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та громадяни зобов’язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки й території відповідно до вимог санітарного законодавства, зокрема  Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ України від 19.06.1996 №173.

Пам’ятаймо, що наше майбутнє залежить саме від нас, що лише разом ми зможемо зробити довкілля чистішим! Бережіть навколишнє середовище та своє здоров’я!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше