Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Новина
11.03.2024

    Весняний паводок – це природне явище, яке може призвести до різних наслідків. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може спричинити погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень – поширення інфекційних захворювань, харчових отруєнь.

    Період весняної повені особливо небезпечний для тих, хто живе поблизу річок, ставків, водойм. Унаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, свердловин, колодязів, каптажів природних джерел можуть потрапити з кладовищ, скотомогильників, сміттєзвалищ, вбиралень та інших забруднених територій збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, сибірки, вірусних гепатитів, лептоспірозу, черевного тифу, яйця та личинки гельмінтів, дизентерійних амеб, цисти лямблій, балантидія кишкового та ін. У зв’язку із цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

    Ще одним небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин, які у великій кількості присутні в ґрунтах на територіях сільськогосподарських угідь та тваринницьких ферм. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму, у тяжких випадках – з летальними наслідками.

    Щоб вберегтися від небезпечних наслідків, рекомендуємо дотримуватись наступних правил:

- використовувати для пиття, гігієнічних цілей, приготування їжі кип’ячену або бутильовану воду; не використовувати для пиття некип’ячену воду з криниць та природних джерел. Найкраще взагалі відмовитись на певний період від вживання колодязної та джерельної води;

- не варто вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуватися технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готувати страви, особливо які швидко псуються, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддати термічній обробці. Готові страви зберігати без холоду не більше 2-х годин, не вживати продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів – добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом  та не мити водою з відкритих водоймищ;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте, щоб їх дотримувались діти.

    Після сходу води з ґрунту необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних патронів;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

    У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням!

    Пам’ятаємо: зберегти здоров'я допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи. Будьте уважними і обережними!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше