Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Недоброякісна питна вода – загроза для здоров’я населення

Новина
27.02.2024

Недоброякісна питна вода – загроза для здоровя населення

Вода – це найважливіший природний ресурс нашої планети. Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води. Нині актуальною проблемою залишається забезпечення якісною питною водою населення, адже ґрунтові води не завжди відповідають чинним стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини, зумовлюючи виникнення таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у ній шкідливих  мікроорганізмів – збудників захворювань. Одним із показників бактеріального забруднення є кишкова паличка, яка  в порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка в зовнішньому середовищі.

Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути в питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

Внаслідок чергової терористичної атаки росії через влучання БпЛА 09.02.2024 в Немишлянському районі Харкова в об’єкт критичної інфраструктури, де зберігались ємності з паливо-мастильними матеріалами, відбулось потрапляння нафтопродуктів у річку Немишля та далі за течією в річки Лопань, Уди, Харків.

Нафтопродукти — це складна суміш вуглеводнів, що складається як з ароматичних, так і з аліфатичних вуглеводнів. Компоненти нафтопродуктів, а саме летючих органічних сполук (ЛОС), таких як бензол, толуол та ксилоли, а також поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), що пов’язані з несприятливими наслідками для здоров’я людей. Взаємодія з високою концентрацією ЛОС викликає токсичність центральної нервової системи, що спричиняє такі симптоми, як головні болі, втому та запаморочення. Вплив ЛОС може погіршити імунну систему через окислювальний стрес та зменшити кількість лейкоцитів. Зокрема, бензол сильно асоціюється з порушеннями кровотворної системи, такими як апластична анемія. Бензол також класифікується як відомий канцероген для людини. Поліциклічні ароматичні вуглеводні викликають такі симптоми, як нудоту, подразнення шкіри та очей після гострих, високих рівнів експозиції. Вплив ПАВ під час вагітності може призводити до зниження ваги та гормональних порушень. Нафталін, який може бути виявлений у питній воді негативно впливає на кровотворну систему, пошкоджує та знищує червоні кров’яні клітини, викликаючи такі симптоми, як задишку та стомлюваність. Ароматичні вуглеводні (арени), виявлені в нафтопродуктах є особливо стійкими.

Наявність запаху нафтопродуктів та плівки на поверхні води вже без лабораторних досліджень свідчить про перевищення їх допустимої концентрації, що робить її непридатною для споживання.

Для запобігання захворюванням та отруєнням, пов’язаним з вживанням недоброякісної питної води, необхідно:

- не використовувати воду зі свердловин, каптажів джерел, колодязів, розташованих  на присадибних ділянках у зоні водозбірного басейну річок без підтвердження її якості та безпечності;

- для питних потреб використовувати тільки воду гарантованої якості;

- усім власникам проводити систематичний контроль за безпекою та якістю питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання;

Щоб забезпечити себе доброякісною питною водою з колодязя, необхідно використовувати воду з джерела, яке знаходиться вище за рельєфом від забруднювачів ґрунту побутовими відходами та відходами тварин.

Не можна забувати і про благоустрій самого колодязя: вимощення, дашки, чисті відра. Не менше 1 разу на рік необхідно чистити джерело з подальшою дезінфекцією та проведенням лабораторного контролю якості питної води.

Пам’ятайте, що вода завжди повинна бути прозорою, мати хімічний склад, який відповідає гігієнічним вимогам, а також бути безпечною в плані мікробного забруднення, тобто не бути шляхом передачі гострих кишкових інфекцій.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше